Letci doma podlehli Vsetínu i Olomouci
neděle 04. ledna 2015

Dva body? Málo... Starší dorost potřebuje sérii vítězství

Byly dny, v nichž starší dorost zázračně vyhrával už téměř ztracené zápasy. Jenže už bylo také dost dnů, kdy o body zbytečně přichází. Letcům se to stalo i během posledního víkendu, kdy prohrál dvakrát v nastaveném čase. Nejprve v sobotu 4:5 po samostatných nájezdech se Vsetínem, o den později zase 2:3 v prodloužení s Olomoucí. Mají dva body, ale mohli jich mít - a sami to čekali - víc.

Ani vedení 3:0 a 4:1 nestačilo družině Milana Antoše k tomu, aby v sobotu porazila Vsetín. Tedy tým, kterému stále reálně hrozí sestup do extraligové baráže. Po první třetině by v letňanské Ice Areně těžko někoho napadlo, že si soupeř nakonec odveze dva body.

Jenže odvezl. V samostatných nájezdech byl šťastnější a utkání vyhrál 5:4.

Podle kouče Antoše však jeho tým hraje na hraně možností. "Víc hráčů nemáme. Kvalita nebývá na naší straně, a i když Vsetín je tam, kde je, pořád mají velmi slušný mančaft," tvrdí a připomíná: "Opravdu jsme ztratili několik posledních zápasů, což mě netěší. Ale první čtyřka do play off je stále reálná."

Věříte v to také? Coby ne... 

Podle odhadů je však k tomu potřeba vyhrát čtyři utkání v řadě, což se zatím nedaří. Letci jsou ve 12členné nadstavbě ve středu tabulky, ztráta se dá dohnat. "Podstatné je udělat vítěznou sérii. Buď se nám povede a můžeme postoupit, anebo ne a postup si nezasloužíme. Tak to je," dodává trenér.

Sobotní zápas příliš nevyšel brankáři Janu Hamalčíkovi, jenž se vrátil z testů v Liberci. Po čtyřech inkasovaných gólech ho vystřídal Dominik Nahodil a už neinkasoval - kromě penaltového rozstřelu. 

V poli se naopak blýskl dvěma góly a dvěma asistencemi Václav Burda, kapitán Matěj Chalupa si připsal trefu a dvě přihrávky a produktivní první útok doplnil gólem a asistencí i Jiří Horák. "Celá formace odvedla parádní výkon," chválil Antoš. "Burda po reprezentačním srazu pookřál, najednou je vidět, dobře střílí, dobře se pohybuje. Jasně ukázal, že do národního výběru patří."

Zatímco v sobotu byli papírovým favoritem spíše domácí, den nato se utkali se silnou Olomoucí. Mužstvo z Hané se momentálně rve o nejvyšší pozice. "To byl zápas, ve kterém jsme za bod rádi," tvrdí Antoš. Vždyť jeho tým dvakrát dotahoval ztrátu.

V prodloužení inkasoval, když se musel bránit v oslabení. "Ale musím říct, že kdybychom vyhráli, byla by to otázka velkého štěstí," přiznává sportovně lodivod Pražanů. 

Ti v posledních deseti zápasech vyhráli jen jednou. Tři z posledních čtyř ale ztratili až v nastaveném času. Mužstvo na přelomu roku pilovalo na trénincích přesilovky a Antoš věří, že se to projeví už za týden. To zamíří na daleký trip do Ostravy a Havířova.

"Něco jsme nacvičovali. Doufám, že příští zápasy zvládneme."

HC Letci - Vsetín 4:5sn (4:2, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Horák (Burda), 9. Burda (Horák, Chalupa), 11. Burda (Chalupa), 13. Chalupa (Burda, Mařík) - 11. Lainka (Kovář), 20. Španko (Toman), 27. Kovář (Janošek, J. Weintritt), 29. Rýpar (Janošek), rozhodující nájezd Tydlačka. Rozhodčí: Škrobák - Marek, Žídek. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 168.

HC Letci - Olomouc 2:3p (0:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 39. Chalupa (Mařík), 50. Pražienka (Kolenatý) - 17. Kuba (Klvaňa), 37. Malý (Kuba, Hajšman), 61. Husták (Škoda, Horák). Rozhodčí: P. Würtherle - V. Beneš, Laczko. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 95. Střely na branku: 23:32.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka