Díky sérii sedmi zápasů jsou Letci už čtvrtí
čtvrtek 09. ledna 2014

To je jízda! Mladší dorost kosí jeden tým po druhém

Jako by s každým dalším povedeným zápasem rostla jejich síla. Jako by se mladší dorostenci Letců důvěrou v sebe sama pasovali do role pronásledovatelů. Protože oni své soky před sebou opravdu stíhají - a velice úspěšně. Tohle je velká letňanská paráda... Když v neděli porazili Kladno, v tabulce se na ně bodově dotáhli, a když se ve čtvrtek postavili Litvínovu, povedlo se jim to samé. Letňany jsou v extraligové tabulce už čtvrté. Bravo! Skvělá jízda!

Jen tři týmy se mohou pochlubit bilancí 19 bodů v posledních sedmi zápasech. Nikdo jich za tohle období nenasbíral víc. Společnost suverénní Sparty a Chomutova, dvou nejlepších klubů extraligové skupiny Západ, doplňují v tomto směru ještě Letci.

Přesně tak - kdyby se tabulka započítávala až od konce listopadu, Letňany by figurovaly ve vedoucím trojlístku.

V polovině základní části mladší dorost prožívá nevídanou formu a čtvrteční výhrou 3:1 v Litvínově ji znovu potvrdil. Vždyť vyhrál šest z posledních sedmi duelů a v prosinci bodoval i v tom prohraném, kdy na silný Chomutov nestačil až v samostatnýh nájezdech.

Elixír namíchaný Lukášem Lomickým začíná chutnat.

Nový kouč k mužstvu přišel během podzimu, přesto zůstává nohama pevně na zemi: "Jsme na vítězné vlně a klukům roste sebevědomí. Ale někteří začínají být uspokojeni až moc, což by nebylo dobré. Tři body v Litvínově mě samozřejmě těší. Musíme však na sobě dál pracovat."

Ještě před několika týdny jeho parta ztrácela poměrně dost bodů na vyšší příčky a rok 2013 zakončila na šestém místě. Teď? Stačily dva zápasy a rázem je čtvrtá. Kladno navíc ve čtvrtek znovu ztratilo, a tak mu Letci odskočili na rozdíl tří bodů. Stejně jako Litvínov jich teď mají celkem 37.

Jejich touha dotáhnout se na Severočechy sršela od prvních minut zápasu. "Doslova jsme na ně vlítli," těšilo Lomického. Jenže ne se vším byl nakonec spokojen. "Deset minut ve druhé třetině bylo z naší strany strašných. Nepřeháním, my nedali asi pět šancí do prázdné brány."

I tak může být na svůj celek hrdý.

Letci stoupají vzhůru - jedním z důvodů je rostoucí sebevědomí. Ty další? "Už se třeba neopíráme o jednu pětku, ale gól může kdykoliv vstřelit jakákoliv ze tří formací. A pak musím znovu zmínit gólmana, chytá teď výborně," zasloužil si Václav Mokrý opět trenérovo uznání.

O góly se v Litvínově postarali Lukáš Rousek, Andrej Vojtela a Matěj Chalupa. Se svými spoluhráči budou chtít v neděli nachytat i třetí Plzeň. Tu Plzeň, u níž v poslední vzájemné bitvě vedli 3:1, ale zápas nakonec nešťastně prohráli. "Teď jsme na koni a věřime si na ni. A dobře si pamatujeme, že jsme ji naposledy měli na lopatě," podotýká Lomický.

Jen jedna věc ho v současnosti přece jenom mrzí: po neděli bude na programu reprezentační přestávka a to se v takové fazóně rozjetým Letcům příliš do karet nehodí.

Litvínov - HC Letci 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
26. Helt (Myšák) – 2. Rousek (Průžek), 24. Vojtela (Burda), 58. Chalupa (Rousek). Rozhodčí: Danylets - Tauš, Kordina. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 98. Střely na branku: 26:30. Litvínov: Kožnar (Kovařík) - Cikánek, Kubeš, Pleva, Havlík, Macháč, Kučera, Balász - Pech, Pavlíček, Vébr, Vopat, Drašar, Vacín, Kordule, Helt, Myšák, Klika, Bečvář. HC Letci: Mokrý (Karafiát) - Vojtela, Pokorný, Pařík, Kolenatý, Brabec, Kubát - Gaspar, Chalupa, Wojnar, Rittig, Burda, Průžek, Volf, Danov, Rousek, Mařík, Kučera

Čtěte také

Podcast hokej zblízka