"Áčko" podlehlo Sokolovu, teď má pauzu
neděle 07. ledna 2018

Teď už může rozhodovat každý zápas, tuší útočník Volek

V posledních dvou zápasech Dominik Volek skóroval hned třikrát. Jenže zatímco jeho dvě trefy ze závěru čtvrteční bitvy vedly k výhře nad Dvorem Králové, ten sobotní gól na Sokolov nestačil. "A" tým ve 31. kole podlehl 2:3 favoritovi a v tabulce II. národní ligy je osmý. "Pořád jsme ale v reálné hře o play-off," připomíná útočník, který 12. ledna oslaví 24. narozeniny. Letce teď čeká 10 dní pauzy.

Co sobotní zápas se Sokolovem rozhodlo?
Asi dvě individuální chyby v první třetině, kdy jsme soupeře dostali do dvoubrankového vedení. Těžko se to potom proti tak kvalitnímu soupeři dohání. S Dvorem se nám to ve čtvrtek povedlo, ale obrat v zápase neuděláte vždycky. Hokej je o chybách a my jich udělali víc. Nese za to odpovědnost celý tým.

Přesto se mu povedlo utkání hodně zdramatizovat. Je to pozitivní signál, že se snažíte hrát až do konce?
To rozhodně, i v sobotu jsme věřili, že to můžeme otočit. V posledních zápasech opravdu bojujeme až do konce, nic nevzdáváme. Může to být pro nás velké povzbuzení do poslední čtvrtiny, která nás čeká. Všichni víme, že bude extrémně důležitá.

Cítíte vy osobně stoupající formu? Za 19 utkání jste nasbíral 8 gólů a 13 asistencí, v posledních zápasech navíc bodujete pravidelně.
Začalo mi to tam teď trochu padat, to člověka samozřejmě potěší. Ale my hrajeme dobře hlavně týmově, když pominu nedávný zápas v Řisutech, který se nám nepovedl. Je pěkné, že můžu dát nějaký ten gól, ale hlavní je, že se na úspěchu podílejí všechny pětky. Každý něčím přispívá.

V sobotu nenastoupil váš parťák z útoku Ladislav Kadaně. Jak si vůbec rozumíte se spoluhráči ve formaci?
Poslední tři zápasy si to sedlo, i v Bílině, kde jsme prohráli, jsme hráli dobrý hokej. Ty lajny se ustálily, já doufám, že na delší dobu. Na Jirkovi Hozákovi je vidět, že přišel z WSM ligy, je velký, silný, dobře bruslí, je to střelec. Láďu teď u nás vystřídal Havlas (Petr Havlůj - pozn. red.) a s ním si rozumím už od začátku sezony. Takže to žádná komplikace nebyla.

Sledujete své osobní statistiky?
Ani ne, ale zrovna tento víkend jsem se podíval, jak na tom zhruba jsem. Docela mě to překvapilo. Vím, že má hra může být ještě lepší, ale na to, že jsem do Letňan přišel po takové pauze, kdy jsem nehrál, jsem ani tolik bodů nečekal. Vždyť já neměl moc natrénováno a druhá liga není vůbec jednoduchá soutěž. 

A co váš otec David Volek, někdejší hráč NHL? Probíráte s ním často současnou sezonu?
Spíš si vždycky po zápase zavoláme, jak se hrálo a probereme to nejpodstatnější. On je hlavně taky rád, že konečně zase hraju. Hlubší rozbor ale nevedeme.

S vaší přítelkyní, známou tenistkou Kristýnou Plíškovou, si o hokeji povídáte?
Bavíme se o našich sportech, ale ona hodně cestuje po světě, takže doma zase tak často nepobývá. Ale tři nebo čtyři naše domácí zápasy už stihla. Když může, tak se do Ice Areny ráda přijde podívat.

Plní vaše angažmá u Letců přesně to očekávání, které jste si představoval?
Musím říct, že jsem tady opravdu rád, protože hokej mě konečně začal zase bavit. Hlavně díky tomu prostoru, který na ledě dostávám - chodím na přesilovky, oslabení... Člověku to vrátí sebedůvěru, s tím pak přicházejí i nějaké body. Je to tu fajn. Tak doufám, že to s týmem dotáhneme do play-off.

Jenže tabulka je nesmírně vyrovnaná. Myslíte, že se bude rozhodovat do posledního kola?
Myslím, že jo. Sice jsme si to pokazili v Řisutech a promrhali šanci trochu odskočit, ale pořád jsme ve hře. Jen už teď může rozhodovat každý zápas, takže se na poslední čtvrtinu musíme připravit. Věřím, že můžeme překvapit. 

Co bude v poslední čtvrtině rozhodovat?
Nejdůležitější je, abychom byli všichni zdraví a v plné síle. Hodně jsme trénovali, myslím, že se to ještě projeví. Naše hra není vůbec špatná, i v oslabení si vedeme slušně. Jen musíme zapracovat na přesilovkách, protože v nich nedáváme moc gólů. Pokud se nám to podaří, může to fungovat. Taky věřím, že nás znovu podrží brankáři.

31. kolo: HC Letci - Sokolov 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Honetschlager (Dyrynk, Kotyra), 59. Volek (Lytvynov, Saňa) - 11. Osmík, 15. Šmejc, 37. Trapl. Rozhodčí: Jaroš - Žídek, Štěpánek. Diváci: 250.

27. kolo: Děčín - HC Letci (dohrávka 17. 1. od 18.00)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka