Letci vyhráli 8:1, v sobotu je čeká Trutnov
čtvrtek 02. listopadu 2017

Muži přejeli Vrchlabí. Kotyra se vrátil dalším hattrickem

Trpělivost začíná přinášet ovoce. A letňanští muži, zdá se, našli svého oblíbeného soupeře. Ve středu se totiž dočkali třetí výhry v sezoně, z toho podruhé nad favorizovaným Vrchlabím, které doma rozdrtili 8:1. Dobře se proti tomuto týmu evidentně hraje i Martinu Kotyrovi, jenž si stejně jako v září připsal hattrick, už třetí během letošní soutěže. A to se přitom vrátil do sestavy po několikatýdenním zranění.

Šest zápasů čekali Letci na vítězství. Zatímco v sobotu na Kobře o něj přišli dvanáct vteřin před koncem, proti Vrchlabí šli za ním od samého začátku. Druhá národní liga zažila ve 14. kole jen jednu senzaci.

Postarali se o ni Letci!

Vždyť do té doby třetí mužstvo tabulky rozstříleli osmi góly a zažili tak nejvyšší vítězství. "Od prvního dne jsem věřil, že se naše práce projeví a budeme za ni postupně odměňováni. Chci si takových radostí užívat častěji," tvrdí trenér Aleš Totter.

Pokud jeho partě chyběla v minulých zápasech špetka potřebného štěstí, pak jí tentokrát vyšlo naprosto všechno. Byl to zkrátka den, kdy vám karta padá, ať se děje cokoliv. Den, kdy to je předepsáno.

Je otázkou, proč se "áčku" proti Vrchlabí tak daří. "Nevím, jestli nám sedí jejich styl hry. Ale přišlo mi, že přijeli s respektem, nestává se jim často, aby jim dal někdo doma šest gólů. Navíc jim chyběl tvůrce hry Filip," přemítal Totter. "My jsme si už zápasy tolikrát zkomplikovali... Zato teď jsme to měli pod kontrolou." 

Od 20. září, kdy Letňanští uspěli na krkonošském ledě 6:3 a slavili tak premiérový triumf, dokázali porazit jen Řisuty, jež středeční výhrou odsunuli na poslední místo. Letci už mají rovněž deset bodů, lepší skóre i vzájemný zápas. A jen jeden bod ztráty na devátý Slaný.

Proti Vrchlabí, které spadlo na pátou příčku, hráli Letci přímočarý hokej s efektivní koncovkou - a tato hra jim přinesla úspěch. "Ale v první polovině druhé třetiny nás zatlačili a po čtyřech a půl minutách to bylo 11:0 na střely," poznamenal spravedlivě kouč. "Nás podržel gólman. A je pak ze sedla vyhodila krátká pauza, když se zranil jejich hráč." 

Ještě do druhé přestávky završil svůj třetí hattrick v sezoně Kotyra. 

Znovu tak prokázal, jaký střelecký instinkt v něm dřímá. "Je to výborný hráč se skvělou koncovkou, ale proti Vrchlabí ukázal ještě něco: v poslední minutě dobruslil za rozhodnutého stavu akci 3 na 2, nic nevypustil a hrál až do konce," ocenil Totter. "Přesně to bych chtěl od něj pokaždé. Bývá na něm totiž snadno poznat, kdy mu to jde a kdy ne, a když se mu nedaří, negativní náladu přenáší i na tým. On sám dobře ví, že když se občas chopí i špinavé práce, může poskočit ještě o level výš."

Comeback do sestavy zažil i David Pírs v brankovišti, jenž dostal přednost před Petrem Hamalčíkem. A dostane ji i v sobotu v Trutnově, kde bude chtít se spoluhráči navázat na týmové výkony ze druhé čtvrtiny základní části. 

Totter vysvětlil: "Nelíbily se nám u Pírsáka určité věci a měli jsme s ním pohovor. Ale Petr Hamalčík nám už přišel unavený, tak jsme se na poslední chvíli rozhodli takhle a jsem za to rád. David se z první laciné branky oklepal a podal velmi dobrý výkon. Byla to nakonec dobrá volba."

Starší dorostenci, kteří za "A" tým nastupují, budou o víkendu bojovat za svou kategorii. Muži vyrazí na své utkání se třemi formacemi. Ve čtvrtek si "áčko" dopřává zasloužené volno, po víkendu totiž pomlácení hráči jen stěží hojili rány z fyzicky náročné bitvy na Kobře.

Za poslední dva zápasy ovšem Letci nastříleli celkem patnáct branek, a to proti mnohem zkušenějším soupeřům. Což může být kromě výhry další povzbuzení před následujícími boji. 

Už příští týden by navíc mohl mít kouč po dlouhé době kompletní sestavu pohromadě. Kromě zmiňovaných navrátilců se totiž z dovolené vrátí i Dominik Volek či zraněný Tomáš Dyrynk. Sparta pravidelně uvolňuje na hostování i Lukáše Rouska, jenž výrazně oživuje ofenzivu.

Thomas Jefferson jednou prohlásil: "Věřím ve štěstí. Čím více pracuji, tím více ho mám." "A já se tohoto hesla držím," ujišťuje trenér Totter. "Možná nejsem nejtrpělivější člověk, ale věřím naší cestě. Není to totiž o štěstí, je to hlavně o práci a my pracovití jsme. A tahle výhra nám chuť do práce ještě zvýší."

V sobotu je přece čas na další odvetu... Od 18 hodin.

14. kolo: HC Letci - Vrchlabí 8:1 (2:1, 3:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 2. Vác. Prchal (Voj. Prchal, Beran), 9. Kotyra (Kadaně, Honetschläger), 28. Lojka (Voj. Prchal, Lytvynov), 38. Kotyra (Honetschläger, Kadaně), 40. Kotyra (Rousek), 47. Chvála (Kotyra), 55. Švarc, 56. Rousek (Saňa, L. Kučera) - 6. Bláha (Šimoníček). Rozhodčí: Jaroš - Žídek, Štěpánek. Vyloučení: 3:3. Diváci: 250.

15. kolo: Trutnov - HC Letci (sobota 4. 11. od 18.00)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka