Třídy Letců odehrály porci osmi zápasů
pondělí 18. září 2017

Trenéři žáky většinou chválili. Osmáci se dočkali kritiky

Šestnáct bodů ve hře, 12 ukořistěných. To není špatná bilance, ne? Pořádně nabitý víkend prožili letňanští žáci ve svých soutěžích. Pětka, šestka, sedmička i osmička odehrály celkem osm mistrovských utkání, a zatímco šesťáci se sedmáky byli stoprocentní, páťáci a osmáci si připsali alespoň po jedné výhře. Přesto si trenér nejstarší třídy neodpustil poměrně tvrdé hodnocení...

Debakl nahradila vítězná kanonáda

Víkend jako den a noc prožila pětka trenéra Marka Horáčka. Nejdřív musela skousnout drtivou porážku na ledě Hvězdy, aby si vše o den později vynahradila proti Nymburku.

"Celkově jsme propadli v jedné z šesti víkendových třetin," hodnotil Horáček a při pohledu na výsledky není těžké uhodnout, jakou měl na mysli. Letci v ní inkasovali osm gólů a o zápase bylo rozhodnuto.

"Myslím, že jsme si tak vysoko ale prohrát nezasloužili. Hvězda byla šikovnější a podle mého bude asi nejtěžším soupeřem naší skupiny, ale my jí dvě třetiny vyrovnaně vzdorovali," dodal kouč a hledal příčiny. "Špatně jsme řešili finální fázi a nehráli dobře v prostorech před oběma brankami. Naopak oni naše chyby trestali nekompromisně."

To v neděli se role otočily a Letňanští si s chutí zastříleli. Skóre ukazuje na jednoznačnou záležitost.

"Zlepšili jsme se v zakončení, měli jsme tlak do branky a to přineslo ovoce," chválil Horáček. "Těší mě, že se kluci snažili bojovat za jakéhokoliv stavu a místo odpalování puků chtějí řešit situace hokejově." 

5. třída: Hvězda Praha - HC Letci 13:4 (1:1, 8:0, 4:3) 
Branky hostů: Surkov, Kubeš, Vítek, Kurka. Asistence: Vítek, Surkov, Kubeš.

HC Letci - Nymburk 21:4 (3:1, 7:1, 11:2)
Branky domácích: Kubeš 5, Surkov 3, Vítek 3, Svoboda 3, Topol 3, Novotný 2, Švec, Nerud. Asistence: Surkov 4, Kubeš 3, Svoboda 3, Topol 3, Vítek 2, Novotný, Novák.

Výhry se zrodily přesně podle představ 

Šestka si po porážce z předchozího víkendu spravila chuť nyní, a to rovnou dvojnásobně. Uspěla totiž jak na ledě Veselí nad Lužnicí, tak doma proti Českým Budějovicím.

Proto ani trenér David Pojkar neměl důvod hodnotit své svěřence jinak než pozitivně. "Já jsem s oběma zápasy spokojen. Kluci podali parádní výkony a udělali mi radost."

Tým v žákovské lize vede první sezonu, Letci jsou navíc v nové skupině a kouč přiznal, že sílu soupeřů vůbec neznal. "Nevěděli jsme, co od toho čekat, ale chtěli jsme hrát hlavně svoji hru. Makali jsme, stříleli, dobře bránili... A všechno bylo podtrženo dobrými výkony obou gólmanů."

Ty spravedlivě prostřídal, aby každý chytal jeden zápas. Ten nedělní se podle Pojkarových slov od sobotního příliš nelišil.

"Hráli jsme týmově a to je pro mě strašně důležité," cení si přístupu své družiny. "Kluci se snaží učit, co je učíme v trénincích. Z mého pohledu to bylo opravdu dobré." 

6. třída: Veselí nad Lužnicí - HC Letci 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)
Branky hostů: Hájek 2, Klíma, Šedivý. Asistence: Hynek 3, Šedivý.

HC Letci - České Budějovice 5:3 (1:1, 3:0, 1:2)
Branky domácích: Hynek 2, Klíma, Panýr, Vančura. Asistence: Hájek, Hynek, Neuhäusl, Porubský, Šedivý.

Kvůli motivaci přišla omluva soupeři

Sedmičku čekala letošní premiéra, protože minulý víkend jí nedorazil soupeř. O to víc byli Letci natěšeni a v soubojích s Hvězdou a Nymburkem také stoprocentně úspěšní.

"Hned na úvod nás čekalo velké derby, ale celý zápas jsme byli lepší," říkal trenér Ladislav Kadaně. "Nejlepší byla první třetina, v té druhé jsme se Hvězdě přizpůsobili a tu třetí už nějak dohráli."

Proti Nymburku už to byla kočkovaná, která skončila dvouciferným vítězstvím. A to proto, že Letci odvolali brankáře a v závěru hráli za jasného výsledku power-play.

Důvod? "Chtěl jsem u kluků držet motivaci, a tak jsme si po první třetině řekli, že když dají deset gólů, přinesu jim po víkendu dortíčky," vysvětlil Kadaně. "Oni mě uprosili, abych odvolal za stavu 9:2 brankáře, a dvě vteřiny před koncem ten gól opravdu dali."

Letňanský trenér by se chtěl na dálku ještě jednou omluvit soupeři. Záměrem prý nebylo Nymburk zneuctít. "To vůbec ne, spíš jsem viděl, jak kluci chtějí a jakou pak mají radost. Ano, stojí mě to svačinku, ale já ji zaplatím rád," uzavřel.

7. třída: Hvězda Praha - HC Letci - 2:6 (1:3,0 :1, 1:2)
Branky hostů: Flieger, Šrámek, Mišovic, Godochkin, Štípek, Jelínek. Asistence: Vosmík 2, Godochkin.

HC Letci - Nymburk 10:2 (1:1, 2:0, 7:1)
Branky domácích: Šrámek 3, Vosmík 3, Godochkin 2, Hnízdil, Svoboda. Asistence: Godochkin 2, Horáček 2, Šrámek, Liberda, Bejček, Sitarčík, Štípek, Hrdinka, Mišovic, Vosmík, Hnízdil.

Kritika a tresty přispěly ke zlepšení 

Osmička chtěla napravovat špatný vstup do soutěže, ale sobotní reparát se jí vůbec nepovedl. Po porážce ve Veselí nad Lužnicí nakonec přece jen přišla první výhra - v neděli proti Českým Budějovicím.

Ve Veselí proběhla v týmu pořádná bouřka. "V první třetině jsme neproměňovali svoje šance a pak během tří minut dostali asi čtyři góly," líčil trenér Martin Uldrich. "Chlapcům se nechtělo příliš hýbat, až na dvě tři výjimky tvořili kompars. Bylo to tragické, až trapné," nebral si servítky.

V důsledku sobotního výkonu se trenéři rozhodli, že pár hráčů za trest nenominují na bitvu s Českými Budějovicemi. A tlak na hráče přinesl první body.

"V neděli to bylo úplně něco jiného, o to spíš jsou pro mě u tak velkých kluků diametrálně odlišné výkyvy nepřijatelné. Je vidět, že když se jim sáhne do svědomí a podniknou se určité kroky, může to fungovat. Asi to mužstvo lehce nakoplo."

Trenér i tak viděl řadu chyb, ale tentokrát zůstal pozitivní. "V obraně to nebylo ideální, ale kluci se snažili a vyhráli, což beru." Na závěr varuje: "Každý hráč si musí uvědomit, že šanci hrát zápas nebude mít zadarmo. V tomhle týmu asi nebyli moc zvyklí makat a to se teď do kluků snažíme nahustit."

8. třída: Veselí nad Lužnicí - HC Letci 8:3 (5:2, 1:0, 2:1)
Branky hostů: Strnad, Vašíček, Blažek. Asistence: Strnad, Šíba, Štípek.

HC Letci - České Budějovice 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky domácích: Křišťan, Blažek, Strnad. Asistence: Strnad, Vašíček, Štípek, Čech.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka