pondělí 02. ledna 2012

5. třída získala zlato

Hráči 5.tř. letos přijali pozvání na prestižní vánoční turnaj J.Hantáka pro hráče ročníku 2000/2001 až do slovenského Trenčína. Již 25. prosince dopoledne usedli na Hlavním nádraží do rychlíku směr Slovensko, aby zvládli náročnou cestu a aklimatizaci na těžký turnaj, který proběhl ve dnech 26.-27.12. 2011. V průběhu turnaje prošli mladí Letci až do finále, kde dokázali porazit domácí celek a vybojovat tak první místo.

Hned v úvodu turnaje čekal na Letce jeden z favoritů celého turnaje PSG Zlín. Hrál se skvělý, rychlý a útočný hokej na obou stranách. Letci měli více ze hry, ale první skóroval Zlín. Pak se opět šance střídali na obou stranách, ale dominovali oba brankáři. Klid do řád Letců přinesl ve druhé třetině až Hugo Haš, který dotáhl svůj únik k blafáku mezi nohy zlínského brankáře. Třetí třetina pak nabídla opatrný hokej z obou stran, obě mužstva čekala na chybu soupeře. Chyba však nepřišla a tak o vítězi museli rozhodnout až trestná střílení.

První začínali Letci, Sam Duchan a jeho backhandový blafák znamenal vedení v nájezdech... Zlínský hráč se pokusil o totéž, ale brankář Letců Tadeáš Zeithaml byl proti... Pak se rozjel Hugo Haš, naznačil střelu a když brankář zlína zaklekl, pohodlnou kličkou poslal Letce do vedení 2:0... Zlín teď musel dát a také dal, když útočník PSG našel malou mezeru mezi betonem a tyčkou brankáře Zeithamla 2:1... Třetí v pořadí se rozjel Karel Klikorka, který další drama nepřipustil a nečekanou, rychlou střelou z driblinku, připsal Letcům první veledůležité vítězství na turnaji!

HC Letci Letňany - PSG Zlín = 2:1 sn (0:1, 1:0, 0:0)

Branky: Haš, vítězný nájezd Klikorka
Asistence:

Ještě tentýž den odpoledne čekal Letce druhý (první mezistátní) zápas proti Popradu. Tento zápas narozdíl od prvního příliš hokejové krásy nenabídl, zejména proto, že Poprad se soustředil pouze na obranu středního pásma, čekal na chybu Letců, aby mohl vyrazit k rychlému brejku... Naštěstí Letci během druhé třetiny dokázali zlomit odpor houževnatých hráčů Popradu a ve třetí třetině si už jen pohlídali druhé důležité vítězství na turnaji.

HK AutoFinance Poprad - HC Letci Letňany = 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

Branky: Haš 2, Matoušek, Pejchal, Vlček
Asistence: Duchan, Klimo

Druhý den již v 8 hod. ráno čekal Letce třetí zápas, tentokrát proti Kolínu, který na turnaji dokazoval svoji sílu, zejména pak svou brejkovou hru. Letci se pustili do svého soupeře, měli několik šancí, Kolín jasně přebruslili, ale jako první skórovali z brejku hráči Kolína (0:1). Když se po chvíli stejný scénář opakoval, nevypadalo to s Letci příliš růžově (0:2). Ještě štěstí, že těsně před první sirénou snížil z úniku backhandovým blafákem Dan Vlček (1:2).

Druhá třetina byla ve znamení dobývání kolínské branky, brankař Kozlů byl však proti.

Ve třetí třetině už to pomalu vypadalo na křeč ze strany Letců, kteří stále nemohli překonat těsnou a zahuštěnou obranu Kozlů v jejich obraném pásmu. Když od zadního mantinelu vyjel přímo před brankáře Kozlů Michal Klimo a backhandem zasunul kotouč brankáři mezi nohy (2:2). V ten moment spadla z Letců "deka" a ještě více drtili Kozli v jejich obraném pásmu. Bylo už jen otázkou času, kdy skórují potřetí. O pár minut později se nechal Hugo Haš inspirovat Michalem Klimem a téměř totožným gólem rozhodl o osudu celého utkání (3:2) a poslal Letce do zápasu o zlato!

HC Letci Letňany - SC Kolínští Kozlové = 3:2 (1:2, 0:0, 2:0)

Branky: Haš, Klimo, Vlček
Asistence: Tzovairis 2, Pinkas

Zápas o zlato pak Letci zahájili krátce po poledni proti domácí Dukle Trenčín. Čekala se podobná bitva, jako s PSG Zlín. Hned při prvním střídání obránci Letců špatně rozehráli a Dukla měla hned po pár vteřinách gólovou šanci, vyznamenal se však brankář Letců Tomáš Hruška. Jako měli Letci v minulých zápasech při koncovce dost smůly, to neplatilo o tomto zápase. Na co Letci sáhli, to tam spadlo a první třetina byla jako z "říše snů" a vysoké vedení 5:0. Střelnici si doslova otevřel Hugo Haš, který sázel Dukle jeden krásnější gól za druhým...

I přes vysoké vedení Letců to byl na pohled vyrovnaný zápas a je potřeba ocenit hráče Dukly, že nesložili zbraně. Snížili na 1:5 a měli další šance, které naštěstí kryl výborný Hruška. Výhodou Letců bylo to, že na každý gól Dukly dokázali odpovědět brankou a nepřipustili stíhací jízdu domácích, které podporovalo početné publikum. Kdyby Dukla vstřelila 2 nebo dokonce 3 branky po sobě, čekalo by Letce na stadioně Pavola Demitry asi velké peklo, naštěstí se tak nestalo a Letci drželi domácí na uzdě i po druhé části, která skončila 2:2.

Ve třetí části Letci výborně bruslili, rychle se vraceli po ztrátě kotouče a kontrolovali pěti brankové vedení. Nic na tom nezměnila ani poslední branka utkání ze strany Dukly, která znamenala už jen kosmetickou úpravu výsledku. Letci si tak mohli vychutnat závěrečné odpočítávání a oslavy na ledě, které dobře znají z televize.

Dukla Trenčín - HC Letci Letňany = 3:7 (0:5, 2:2, 1:0)

Branky: Haš 4, Duchan, Pinkas, Rudolf
Asistence: Klikorka 3, Adamec, Vlček

Slovo trenéra na závěr:

"Celý tým zaslouží absolutorium, jak hráči bojovali jeden pro druhého ve všech velmi težkých zápasech. Z individualit je třeba ocenit "krále střelců" celého turnaje Huga Haše (8 branek ve 4 utkáních), skvělé výkony obou brankářů Tomáše Hrušky a Tadeáše Zeithamla a v neposlední řadě obou mladíků (ročníku 2002) v dresu Letců Vaška Adamce a Michala Klima.
Věřím, že Letci na tento úspěch navážou v nadstavbě mladších žáků, která startuje již 7.1. 2012."

Letcům 5.třídy gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů v další části sezóny.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka