Výročí
čtvrtek 09. června 2022

20 let!(ci) chystají oslavy

Před rokem se vyhlížela nová futuristická etapa klubu, letos je rok ve znamení oslav a pohledu do klubové historie. Letňany totiž v roce 2022 slaví významné jubileum! Od založení hokejové organizace uplynulo rovných 20 let a Letci rozhodně na své začátky nezapomínají. V srpnu se chystá velká oslava kulaté dvacítky, která vyvrcholí hvězdnou exhibicí i slavnostním setkáním s pamětníky. Při této příležitosti Letci pro letošní léto představují nové logo. Připoutejte se, prosím! Bude to báječný let v čase!

Příběh se začal psát v roce 2000, kdy si František a Vojtěch Kučerovi vybrali pozemek na zelené louce v Tupolevově ulici. Základy nové arény byly položeny během února 2001, na startu sezony 2001/02 už Letňany zabodly do hokejové mapy vlajku.

A začala se tvořit historie.

„Když jsem s tou myšlenkou tehdy přišel za Frantou, nejprve se na mě podíval, jestli jsem se nezbláznil,“ vzpomíná dnes s úsměvem Vojtěch Kučera, jeden ze zakladatelů klubu a jeho dlouholetý prezident. „Začátky nebyly jednoduché, ale postupem času se klub vypracoval a začal sbírat úspěchy.“

Skutečně. Letci si během 20 let prošli řadou náročných, ale i krásných obdobích, na mládežnický klub plných až úctyhodných úspěchů. Letňany chrlily hokejové talenty do světa. A zásobovaly - a dodnes zásobují - hráče pro mládežnické i seniorské národní výběry.



Významné milníky klubu během 20leté historie

  • V sezoně 2006/2007 se 4. třída stala mistrem České republiky, titul navíc oslavila na domácím ledě.
  • Během ročníku 2009/2010 vybojoval historický postup do extraligy starší dorost, tehdejší mladší dorost krátce nato své kolegy napodobil.
  • Na draftu 2014 byli jako první odchovanci klubu vybráni Jakub Vrána (Washington Capitals) a Václav Karabáček (Buffalo Sabres).
  • Od roku 2014 je v Letňanech udělována tradiční prestižní anketa Letec sezony pro nejužitečnějšího hráče klubu.
  • V sezoně 2015/2016 se mladšímu dorostu povedlo vybojovat historicky první postup do extraligového play-off, o rok později úspěch kategorie zopakovala.
  • Během ročníku 2016/2017 si jako první Letec zahrál slavnou NHL Jakub Vrána, v roce 2018 vyhrál slavný Stanley Cup.
  • V sezoně 2017/2018 si A-tým poprvé v historii zahrál II. národní ligu.
  • V roce 2019 se stal Lukáš Rousek prvním odchovancem Letců, který nastoupil v seniorské reprezentaci.
  • V roce 2019 byli draftováni do NHL další dva odchovanci - Lukáš Pařík (LA Kings) a Lukáš Rousek (Buffalo Sabres). O rok později je napodobil Michael Krutil (Chicago Blackhawks).
  • V roce 2020 došlo v klubu ke změně vlastníka, rok nato k rebrandingu a změně jeho identity.
  • V roce 2022 A-tým vyhrál poprvé v historii základní část II. národní ligy, jeho cesta skončila až v sedmém finálovém zápase.


Oslavám jubilejních 20 let bude patřit celé léto. V srpnu se chystají významné oslavy, jejichž součástí bude hvězdná exhibice i setkání s pamětníky. Na webu najdete vzpomínky ještě o něco dříve, přečíst si budete moct rozhovory s hlavními aktéry, připomínat si začátky, sledovat vývoj i úspěchy.

„Hokejové Letňany na svou poměrně krátkou historii dosáhly spousty významných momentů a je s nimi spojena celá řada hokejových osobností. Hlavně nové generaci Letců chceme jejich klub tímto pohledem představit. Aby lépe pochopili jeho identitu a mohli se o něm i něco víc dozvědět,“ říká Vítězslav Čermák, jehož redakční tým bude obsah na webu připravovat.

Se začátky klubu se pojí také logo speciálně vytvořené pro tuto příležitost. Je spojením nové identity a retro dvouplošníku, který znáte z loga původního. Využívat se bude během léta, do soutěžní části nové sezony už se Letci vrhnou zase ve známých barvách.

Tak co, popadá některé z vás nostalgie?

Ponořte se do hlubin dějin s námi. Tohle léto bude stát za to!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka